Translate

6 Haziran 2017 Salı

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

vize ücreti : 60 euro
hizmet ücreti : 26 Euro 

Artık schengen nedir nasıl alınır bununla ilgili her yerde bilgi var, ben size kendi deneyimimi anlatmak istiyorum. 
Bir gazla Prag'a gidiş dönüş uçak bileti aldım. (19 Aralık gidiş 30 Aralık dönüşlü/ 12 gün) Eski yeşil pasaportumda bir kaç avrupa giriş çıkış mühürü, yeni bordo pasaportumdaysa içinde bulunduğumuz yılı da kapsayan 5 yıllık Amerika vizesi var elimde referans sayılırsa. 
Çek Cumhuriyeti'nden vize almak kalıyordu geriye fakat Çek Cumhuriyeti'nin vize verme konusundaki sıkıntılarını duyunca stres yapmaya başladım. VFS Global aracı kurumu ile başvuru evraklarını tamamlayıp randevu almak istedim ve o da nesi : içinde bulunduğum haftanın hiç bir gününe randevu vermiyordu sistem. vize işlem süreci de 9-15 iş günü arası sürüyor dediler, yani 3 haftalık işlem sürecini hesaba katarsak vize çıksa bile benim seyahat tarihime yetişmesi mümkün olmayabilirdi. (19 aralıktaki seyahatim için verebildiği en erken rezervasyon tarihi 1 Aralıktı)  O zaman ne yapıyoruz : 1) EĞER ÇEK KONSOLOSLUĞUNDAN RANDEVU ALACAKSANIZ SEYAHAT TARİHİNDEN 30 İŞ GÜNÜ EVVEL RANDEVUMUZU OLUŞTURMAYA GAYRET EDİYORUZ 
Eğer sıkışık zamanınız varsa bir de telefonla randevu oluşturmayı deneyin ama işi şansa bırakmak istemezsiniz ;) 

Çek Cumhuriyeti ile ilgili önemli bir konuda booking.com gibi sitelerden otel konfirmasyonunu kabul etmemeleri. Sitesinde de belirttiği üzere kalacağınız otelin antetli kağıdında mühürlü kaşeli imzalı ve 2) İSMİNİZİ DE İÇEREN BİR KONAKLAMA ONAY MEKTUBU bekliyorlar. 

İşte ben evrak listesini düzgün okumayıp bu ayrıntıyı da kaçırdığım için (ve ertesi sabah çek vizesi için randevum olduğu için) tüm gece otellere mail atmakla geçti ve gece 
hiç bir otel geri dönüş yapmadı. 

Dolayısı ile son dk kararıyla Çek'ten vize almaktan vaz geçtim. Şansımı Fransa ile deneyecektim. Hemen VFS Global'i arayıp bilgi aldım ve önemli bir ayrıntıyı daha öğrendim 3) VİZE BAŞVURUSUNU SEYAHATİMİZ BOYUNCA EN UZUN SÜRE KALACAĞIMIZ ÜLKEDEN YA DA İLK GİRECEĞİMİZ ÜLKEDEN YAPMAMIZ GEREK. 

Benim ilk gireceğim ülke hatta çıkış yapacağım ülke de Çek Cumhuriyeti olmasına karşın Çekten Fransa'ya geçiş ve dönüş otobüs rezervasyonlarını, Fransada konaklayacağımı gösteren booking.com çıktısını ve seyahatimi ayrıntılı belirttiğim dilekçemi belgelerim arasına ekledim. VFS'den hızlı bşr şekilde ertesi güne randevu alabildim. Fransa başvurularının 3 iş günü içerisinde sonuçlandırıldığı bilgisini aldım. 

VFS GLOBAL / Harbiye 
Saatinden biraz önce gitseniz bile sorun etmeyip içeri alıyorlar. Önce danışmadan numara alıyorsunuz, sonra evrakları teslim edip vezneye yönlendiriliyorsunuz; vezneye gittiğinizde sizden olarak 85 euro + 4₺ alacaklar. O küsurat olan 1 Euro'yu  euro olarak ödemenize izin vermiyorlar. 85 Euro'luk kısmı da sadece nakit ve euro olarak ödeyebiliyorsunuz.
Bir başka dikkat etmeniz gereken kısım eski pasaportu kesinlikle almıyorlar, işlem görmüş her sayfanın fotokopisini alıyorlar. İster VFS Global'de sayfası 1₺'den fotokopi çektirin veyahut da eski pasaportunuzun sadece fotokopilerini dosyanıza koyun. 
Ödeme işlemi sonrası size verilen evrakı kaybetmeyin pasaportu onunla alacaksınız. 
Daha sonra bu sefer aldığınız numara mavi ışıklı tabelada görünüyor ve gidip biyometrik fotoğraf ve parmak izi veriyorsunuz. 
İşlem bu kadar. 
Sonucu heyecanla bekliyorum. 

(Edit: 22 saat içerisinde 15 günlük multi girişli vizem elimde oldu)
Ekim Elçin SOYTÜRK

16 Şubat 2017 Perşembe

Tanışalım Mı Artık ?

GELİN TANIŞ OLALIM

Fırat Tanış zaten orijinal bir adem. Ciğerimizin, vicdanımızın, kibrimizin ve günlük telaşımızın üzerini narince kaza kaza derinlerimize inip içimizde kopup gitmiş damarları oya gibi kanımıza işleyen bir işe imza atmış. Bu işi Yunus ile, Aşık ile aşk ile Karac'oğlan ile Mevlana ile, aşkın içinden geçenlerle ve geçmişlerin türküleriyle de süslemiş.

Dün Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesinde izleme şansına eriştiğim Gelin Tanış Olalım'ı herkes keşke izleyebilse son nefeste özümüze inebilsek öyle değil mi?

Dost nedir ?

Demiş ki dostunun cebine koyan divane;  "sensiz dünya malın' neyleyim dostum?"

Sizsiz neyleyim dostlar?

Gülen yüzleriniz, mutluluklarınız' olmadan neyleyim?

Paylaşamadığımı neyleyim??

Aşkla, özle, müzikle, şiirle, sanatla, akılla, fikirle vicdanla sevgiyle insafla kalın...

Bizim "biz"e ihtiyacımız var dostlar !

Gösterinin tanıtım videosu ;


Etkinlik takvimi ve biletler ;

http://www.biletix.com/search/TURKIYE/tr#fırat%20tanış%20ile%20gelin%20tanış%20olalım

Prag'da 12 Gün


Ülkemizin gökteki temsilcisi THY'nin kampanyaları insanı zaman zaman yoldan çıkarıyor. Yurtiçi uçuş fiyatına yurtdışı (özellikle Avrupa ve Rusya ve Yakın Asya) uçuşları ile karşılanabilir fiyatlara farklı dünyalara kapı açmak mümkün.

Böyle bir sefer ile ben de tam yılbaşı öncesi Prag'a kaçtım. Prag hepimizin bildiği gibi bir Ortaçağ şehri. Ben tadını çıkara çıkara gezdiğim için 1 hafta yetmedi. Bir şehri/ülkeyi turistik olarak gezmek ve önemli yapıların önünde fotoğraf çekmek yerine sokak sokak keşfetmek, orda yaşıyor gibi hissetmek, insanlarını tanımak daha cazip geliyor bana. Bu sebeple bir hafta benim için küçücük Prag için az bile geldi. 

Bir de tam yılbaşı öncesi gittiğim için hava çok soğuk olmasına rağmen içimi ısıtan Yılbaşı Pazarları şehrin önemli meydanlarında hatta önemsiz meydanlarında bile sokağı süslüyordu. Bu Yılbaşı Pazarı kültürünü gerçekten çok seviyorum. Keşke ülkemizde de buna benzer insanları sokakta buluşturan aktiviteler olsa. Özellikle İstanbulluların böyle etkinlikler beklediğini sanıyorum ancak sadece küçük mekanların yaptığı bir kaç girişim var bununla ilgili. Bir Küçük Ekim Meselesi Blog Sayfası olarak 2017'ye veda ederken böyle bir pazar düzenleme projemiz var. Belki hepinizi bu sene şaşırtabiliriz. 

Bunun dışında Prag'ı okumaktan ziyade yaşayın isterim bu sebeple kısa kısa geçeceğim. Eğer 1 haftanız veya daha uzun bir süreniz varsa yakın şehirleri seyahatinize katmanızı tavsiye ederim. Bunlar da şöyle ;
1- Kutna Hora
2- Cesky Krumlov
3- Karlovy Vary 
4- Plzen
5- Bohemya İsviçre Ulusal Parkı
6- Brno (Çek Cumhuriyeti'nin 2. büyük kenti) 

Ancak 5 gün ve daha az süreniz varsa sadece Kutna Hora ya da Karlovy Vary gibi yakın noktalara bir gün ayırıp geri kalan sürede Prag'ı yaşamalısınız. 

BU PARA MEVZUSU ÇOK TARTIŞMA KONUSU

Döviz bürolarından uzak durmak dolandırılmamak için önemli. Havalimanındaki bankomatlardan (ki hepsinin ingilizce seçeneği mevcut) biraz koruna edinmekte fayda var. ben 2000 koruna çektim aşağı yukarı 180 TL gibi bir miktar ediyor. 

HAVALİMANINA İNDİK, SONRA ?

Havalimanından şehri tanımaya başladım. Havalimanı içindeki dükkanlar şehirde ne ile karşılaşacağım hakkında fikir verdiği içiin önce onları dolaştım. 

Prag havalimanından merkeze giden shuttler'ın yanında otobüs-metro bağlantıları ile rahatlıkla ve 40 dk gibi sürede merkeze gitmek mümkün. Ben otobüs-metro bağlantısını kullanmayı tercih ettim, bileti danışmadan almak mümkün 32 Koruna'ya aldığınız bileti 90 dk boyu kullanabiliyorsunuz. 
Fakat bana hiç kontrol denk gelmedi. Zaten 5 kere toplu taşıma kullanmıştım. 

HOSTELLER 

Ben Prag seyahatimde bir sebepten 3 hostel değiştirip bir de üstüne couchsurfing yaptım. Size tavsiye edebileceğim sadece bir hostel var aralarından, Old Prague House Hostel. Yalnız bir de Old Prague Hostel var benimki Old Prague House Hostel , arada bir House farkı var. Kesinlikle öneriyorum. 


NOEL PAZARLARI 

Akşam gitmeme rağmen hemen kendimi sokaklara attım vebeni astronomik saat etrafındaki muhteşem 2 Noel Pazarı karşıladı. Mümkün mertebe bu pazarlarda gördüğüm her şeyi denedim diyebilirim. Bu pazarlarda dövme demir ürünlerden, el yapımı kurabiyelerden, patik şarka ve kuklalardan, zeytinyapı, sosis sucuk şekerleme çikolata gibi el yapımı gıdalardan başka neler bulabiliriz derseniz ;

1- Tridelnik 
2- Langose 
3- Reçelli Peynir Kızartması
4- Hot Cider
5- Domuz Bacağı Çevirmesi 
6- Polonya Usulü Balık Çorbası

NOT : THY bugün son biletle tarihli kampanyasıyla sizleri Güney Avrupa'ya, daha sonraki tarihler için Kuzey Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ne promosyonlu olarak uçurmaya hevesli. Promosyonlar hakkında detaylı bilgi için tıktık. 

Çok Okunanlar