Translate

6 Haziran 2017 Salı

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

vize ücreti : 60 euro
hizmet ücreti : 26 Euro 

Artık schengen nedir nasıl alınır bununla ilgili her yerde bilgi var, ben size kendi deneyimimi anlatmak istiyorum. 
Bir gazla Prag'a gidiş dönüş uçak bileti aldım. (19 Aralık gidiş 30 Aralık dönüşlü/ 12 gün) Eski yeşil pasaportumda bir kaç avrupa giriş çıkış mühürü, yeni bordo pasaportumdaysa içinde bulunduğumuz yılı da kapsayan 5 yıllık Amerika vizesi var elimde referans sayılırsa. 
Çek Cumhuriyeti'nden vize almak kalıyordu geriye fakat Çek Cumhuriyeti'nin vize verme konusundaki sıkıntılarını duyunca stres yapmaya başladım. VFS Global aracı kurumu ile başvuru evraklarını tamamlayıp randevu almak istedim ve o da nesi : içinde bulunduğum haftanın hiç bir gününe randevu vermiyordu sistem. vize işlem süreci de 9-15 iş günü arası sürüyor dediler, yani 3 haftalık işlem sürecini hesaba katarsak vize çıksa bile benim seyahat tarihime yetişmesi mümkün olmayabilirdi. (19 aralıktaki seyahatim için verebildiği en erken rezervasyon tarihi 1 Aralıktı)  O zaman ne yapıyoruz : 1) EĞER ÇEK KONSOLOSLUĞUNDAN RANDEVU ALACAKSANIZ SEYAHAT TARİHİNDEN 30 İŞ GÜNÜ EVVEL RANDEVUMUZU OLUŞTURMAYA GAYRET EDİYORUZ 
Eğer sıkışık zamanınız varsa bir de telefonla randevu oluşturmayı deneyin ama işi şansa bırakmak istemezsiniz ;) 

Çek Cumhuriyeti ile ilgili önemli bir konuda booking.com gibi sitelerden otel konfirmasyonunu kabul etmemeleri. Sitesinde de belirttiği üzere kalacağınız otelin antetli kağıdında mühürlü kaşeli imzalı ve 2) İSMİNİZİ DE İÇEREN BİR KONAKLAMA ONAY MEKTUBU bekliyorlar. 

İşte ben evrak listesini düzgün okumayıp bu ayrıntıyı da kaçırdığım için (ve ertesi sabah çek vizesi için randevum olduğu için) tüm gece otellere mail atmakla geçti ve gece 
hiç bir otel geri dönüş yapmadı. 

Dolayısı ile son dk kararıyla Çek'ten vize almaktan vaz geçtim. Şansımı Fransa ile deneyecektim. Hemen VFS Global'i arayıp bilgi aldım ve önemli bir ayrıntıyı daha öğrendim 3) VİZE BAŞVURUSUNU SEYAHATİMİZ BOYUNCA EN UZUN SÜRE KALACAĞIMIZ ÜLKEDEN YA DA İLK GİRECEĞİMİZ ÜLKEDEN YAPMAMIZ GEREK. 

Benim ilk gireceğim ülke hatta çıkış yapacağım ülke de Çek Cumhuriyeti olmasına karşın Çekten Fransa'ya geçiş ve dönüş otobüs rezervasyonlarını, Fransada konaklayacağımı gösteren booking.com çıktısını ve seyahatimi ayrıntılı belirttiğim dilekçemi belgelerim arasına ekledim. VFS'den hızlı bşr şekilde ertesi güne randevu alabildim. Fransa başvurularının 3 iş günü içerisinde sonuçlandırıldığı bilgisini aldım. 

VFS GLOBAL / Harbiye 
Saatinden biraz önce gitseniz bile sorun etmeyip içeri alıyorlar. Önce danışmadan numara alıyorsunuz, sonra evrakları teslim edip vezneye yönlendiriliyorsunuz; vezneye gittiğinizde sizden olarak 85 euro + 4₺ alacaklar. O küsurat olan 1 Euro'yu  euro olarak ödemenize izin vermiyorlar. 85 Euro'luk kısmı da sadece nakit ve euro olarak ödeyebiliyorsunuz.
Bir başka dikkat etmeniz gereken kısım eski pasaportu kesinlikle almıyorlar, işlem görmüş her sayfanın fotokopisini alıyorlar. İster VFS Global'de sayfası 1₺'den fotokopi çektirin veyahut da eski pasaportunuzun sadece fotokopilerini dosyanıza koyun. 
Ödeme işlemi sonrası size verilen evrakı kaybetmeyin pasaportu onunla alacaksınız. 
Daha sonra bu sefer aldığınız numara mavi ışıklı tabelada görünüyor ve gidip biyometrik fotoğraf ve parmak izi veriyorsunuz. 
İşlem bu kadar. 
Sonucu heyecanla bekliyorum. 

(Edit: 22 saat içerisinde 15 günlük multi girişli vizem elimde oldu)
Ekim Elçin SOYTÜRK

Çok Okunanlar