Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Savaşlara, ölümlere, kirli siyasete ve götürdüklerinin yasını tutmak suretiyle ölümü yüceltmeye ayırdığımız enerjiyi bilime, sanata, edebiyata, şiire, sinemaya, tiyatroya, spora, müziğe ayırabisek, her şeyden evvel "yaşamı" ve yaşamın eşsizliğini yüceltebilsek daha farklı olur dünya.Şu fotoğraftaki gibi olur ;
Belki biz ölümü bu kadar yüceltmesek bu fanatik duyguları coşturmak için her gün yeni kurbanlar vermeyiz. Ülkemizin daha fazla birleşmeye, insanların daha özgür hissetmeye ihtiyacı olan şu günlerde müziğin birleştirici etkisini hissetmeye Zeytinli'ye gittim.
Zeytinli Rock Fest 2017'ye , İstanbul'dan gitmeye hazirlaniyorsanız size ufak bir rota önerisi verebilirim. Edirne-Çanakkale-Bozcaada-Assos-Akçay rotası seyri keyifli ve süprizli bir rota sunuyor. Hem keşfetmemiş olanlar için yol üzerinde Truva, Apollon Tapınağı, Athena Tapınağı, Kadırga Koyu gibi harikalarla buluşma olanağı yaratiyor.
Şimdi gelelim Festival hakkında önerilere ;
YANIMDA NE GÖTÜRMELİYİM?
Çadir
Kilit
Mat ya da Şişme Yatak (ben şişme yatak tercih ettim)
Battaniye, çarşaf, yastık (yastık önemli, ben almamıştım:( )
Hijyen ürünleri (ıslak mendil, peçete, neye ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız)
Güneş Kremi
Mayo
Roll on deodorant (sprey formlar içeri alınmıyor)
Rahat ve gözden çıkarabileceğiniz ayakkabılar (3 gün sandaletle gezdim 2 gün botla, kesinlikle bot daha iyi bir tercih)
Çok elzem değil ama mini bir fener
Kesinlikle taşıması kolay, pratik, çok gözlü bir çanta (bel, sırt, omuz çantası olabilir)
NASIL BİR ÇADIR SEÇMELİYİM?
|
çadırım (Fresh&Black) |
Sırf bu festival için çadir ve şişme yatak aldım ve ikisinden de inanılmaz memnun kaldım.
Beklentinize göre bir çadır seçmek en güzeli.
Eğer sıcaktan çok etkilenmiyorsanız, "sabah güneşi çadırımı 6 sularında ısıtmaya başladığında uyanırım" diyebiliyorsanız Arpenaz 2 çadirlardan alabilirsiniz.
Ancak ben kesinlikle uykumdan uykumu aldığımda uyanmak istediğim için
şu canavarı tercih ettim.
Kesinlikle bol esintili, serin, öğlen 2'de bile içinde uyunabilen, festival katılımcılarının içinde uyumak için para teklif edeceği türden bir çadir.
Bir de içine
şu yatağı döşedim, otel odası konforunda uyudum diyebilirim.
FESTİVAL ALANI
|
bavulla giriş anı.. (arkadaki görüntü alanla ilgili fikir mermez) |
Alanda neredeyse hiç bir ağaç, gölge yok.
Denize sıfır bir sahil üzerinde kurulu. Gündüz denize girebilirsiniz ancak deniz çok temiz diyemeyeceğim ve buz gibi. Ben dahil ayağı yarılan çoğu kişiyi de unutmamak lazım ki yürürken dikkatli olunsun.
Ama oldu da ayağınız yarıldı, alanda ambulanslar mevcut bunlar aynı zamanda revir hizmeti de görüyor.
Yemek stantları bence gayet iyiydi. 10 liraya başarılı bir künefe bile yedim. Alanda genelde nakit geçiyor ama kredi akrtı ile de alabileceğiniz şeyler var. Ben Festival boyu köfte ekmek, tavuksuz ama yanındaki müthiş turşularla kendini affettiren tavuk pilav, künefe, çok leziz ve kılçıksız uskumru filan yedim. Yemekler iyiydi ama gündüz o kadar sıcak olacak ki alanda durmak istemeyeceksiniz. Hoş, Tuborg ve Carlsberg vantilatörlü gölgelik ve minderli hoş alanlar yaratmıştı ama sıkıntıdan patlıyor insan. O yüzden çoğu insan gibi akçay merkezde klimalı salonlu kahvaltı salonları, cafelerde güzel bir kahvaltı çekip tuvaletini filan kullanabilirsiniz. Tuvalet demişken..
TUVALET VE DUŞLAR
|
Hayriye Teyze 'nin evinde kahvaltı |
Tuvaletler seyyar tuvaletlerin en şıkı, ama kullanılamayacak kadar pis. Özellikle kadınlar için imkansız diyebilirim. Çoğu insan gözünü karartıp giriyordu ama benim için na-mümkündü. Alanda bir de ücretli tuvalet var ancak onda da uzun kuyruklar mevcut.
İnsanlar tuvalet ihtiyaçlarını genellikle çevre otel-cafe-yerli halkın evi gibi alternatiflerle gideriyorlar.
Festival alanının kapısından çıktığınızda çok sayıda bakkal, otel, yerel ev, çayır çimen bulmanız mümkün. Ancak mesela konser alanından festival çıkışı 5-7 dk arası hızlı tempo yürüme mesafesi. Bu konser seyircisinin oluşturduğu trafiğe göre 3 katına çıkabiliyor.
Gece deniz kenarına sıralı arkası dönük adamlar görmeniz çok doğal.
Duşlar içinse korkunç sıralar var. Saatini yakalamak lazım. Duş dediğimiz plaj duşları var ya, onlardan. Su soğuk akıyor. 4 bir tarafı açık duşlarda tam olarak temizlenebilmekse imkansız denebilir. Alanda sponsor stantlardan hijyen pakedi dağıtanlar oldu fakat ne kadar yeter tartışılır o yüzden kendi şampuan ve sabununuzu getirmeniz gerekiyor.
Alana yakın tutulan evlerde kalan arkadaşlarınız varsa, ya da insani ihtiyaçlarınızı karşılamak için ev tutarsanız birkaç arkadaş, duş ve tuvalet en temiz evde hallediliyor.
ŞARJ
Alana girdiğimde 5 TL'ye bir etiket aldım telefonumun arkasına yapıştırdılar ve 5 gün boyunca alanda sınırsızca ve hunharca telefonumu şarj edebilecektim. Ancak istasyonlar önünde hem telefon verirken hem de alırken öyle sıralar oldu ki ancak 3-4 kez kullanabildim. Onun dışında ortalıkta dolanıp duran powerbankleri sömürdüm diyebilirim. Şarja taktığınızda telefonu emanet vermiş gibi oluyorsunuz bu da rahatça denize filan girebilmenize yarıyor bence müthiş bir olay.
HIRSIZLIK
Ben hiiiççç denk gelmedim. Hatta kayıp cüzdanları telefonları sahibine ulaştırmaya çalışan bir kitle vardı. Ha, ben tamamen kendi özgür irademle kendi şarj aletimi kaybettim. Bir ara rüzgar kuvvetli estiğinde uçan çadirlar da eşya kaybına sebep oldu ama hırsızlık olaylarına denk gelmedim doğrusu.
KONSERLER
|
Sanırım Manga |
Bu konuyu tartışmaya bile açmıyorum bugüne kadar görülen en kapsamlı en güzel sahne programına sahipti festival.
Athena en sevdiğim gruplardan biriyken bu sahne performansında artık televizyon çocukları olduğuna beni ikna etti. Ruhsuz bir performanstı.
Aradan sıyrılan ve iz bırakan performanslar ise (kimini kaçırsam da) Selda Bağcan, Manga, Gece, Şebnem Ferah (çok çok iyiydi) , Hayko Cepkin (herkesin kanını dondurmuş), Moğollar, Duman ve Mor ve Ötesi oldu. Bana kalırsa Ceylan Ertem de çok iyiydi ki kendisinin fanı değilim tüm konser Murat'a kitledim :)
KOMÜN YAŞAM
Festival sonuçta ticari bir etkinlik ama böyle festivallerde bir Gezi ruhu, komün bir yaşam da söz konusu. Sigaraya biraya hiç para vermeyenler çoktur mesela. Bir ara havada sigaralar uçuyordu. Genel olarak uzun kuyruklar olduğu için susuzluk çeken bir çok insanın imdadına yine uçan sular yetişti. Genel olarak festivalde bir çok şey uçabiliyordu. Bira bile köpürmesine rağmen uçabiliyordu.
Para bile uçabilir. Ben elden ele uzatıldığını gördüm ama genel olarak uçuran bir festival.
|
ayağımı yardım ollleyyyy |
Festivale özel şoförlü araç tutmuş gibi gittim. Hem de geze geze. Festivalden bir önceki gece evini açan oldu, sokakta kalmayalım diye. Festivalin ilk günü ben şarj etiketi almaya gidip geldiğimde çadirim kurulmuştu. Ertesi gün bavulumu taşıyıp yatağımı şişirdiler. Ayağımı kestim omuz ve sırtlar üzerinde lojistik destek sağladılar. Boyum kısa konseri izleyemiyorum diye omuzlarında taşıdılar. Snickers canım çekti, alana sokulması yasak olduğu halde çaaat diye snickers çıkarıp verdiler :D Moralim bozuk diye yatağımın önünde şarkılar türküler söylediler. Arkamda duruyor olan çadirimi kaybettiğimde benimle birlikte 45 dk aradılar :D Gecenin 4'ünde baskınla yatağımdan kaldırıp Jager , Rom, Jack içirmeye götürdüler. Ağzıma zorla jelibon sokmaya çalışanlar oldu :D Rakısını dostlar, rakısını boş gitmesin diye pirzola ile paylaşanlar oldu :)
Yandım, derim soyuldu, 5 gün boyu tuvalete gidemedim, hamile sananlar oldu, sesim kısıldı, dondum ısınmak için battaniye altında sokulduğum adamlar oldu, sırf yanyanayız rahatsız etmiyim diye horlamayanlar bile oldu :) , bazen aç bazen susuz kaldım kısa süreler için, Hasanboğuldu'da götümün donduğu da oldu, gece denize girdiğimizde alarmlarla sirenlerle kıyıya çağrıldığımız da.., Teknenin birine kaçtığımız sonra adam tırt çıkınca tekneden atladığımız oldu, boktan sebeplerle kaçırdığımız konserlerimiz de... ama her anına değdi.
Mükemmel insanlar tanıdım, hala çok yakınımdalar. Burada paylaşabileceğim paylaşamayacağım bir sürü süper anım oldu. Festivalden bir kaç ömürlük dost ve bir kardeş cebimde ayrıldım.
KESİN BİLGİ
Festivalin son günü, bir sonraki sene yapılacak festival için hazırlıklar başlıyor :)
|
Hasanboğuldu |