Translate

2 Aralık 2015 Çarşamba

Beyoğlu'nda Bir Yazarın Anıları Yatıyor : Orhan Kemal Müzesi




Biz İstanbullular Beyoğlu'ndan sayısız kere geçip gitmişizdir. Buraya kadar gelmişken Türk Edebiyatının ölümsüz üstadı Orhan Kemal'i daha yakından tanımak istemez misiniz ?

Taksimden yönelip Sıraselviler Caddesinde ilerlerken soldaki Akarsu Yokuşunu takip ettiğinizde yol sizi Orhan Kemal müzesine çıkaracak. Orhan Kemal Kültür Merkezi tarafından açılan Orhan Kemal Müzesi, içerisinde yazarın bebekliğinden Bursa Cezaevine uzanan fotoğrafları, babası Abdülkadir Kemali'ye ait istiklal madalyasını, döneme ait günlükleri ve notları, yine yazarın kitaplarının ilk baskılarını, Heykeltraş Filinta Önal'ın Haziran 2012'de hediye ettiği Orhan Kemal heykelini ve yazarın yaşam alanına dair düzenlemeleri barındırıyor.


Müze'nin cuzi de bir giriş ücreti var. Öğrenciler bir edebiyatçının ömrüne uzanan bu yolculuk için sadece 5 TL veriyorlar.

Müzeye girişten itibaren Orhan Kemal'in karakterini daha yakından tanıma imkanı buluyorsunuz. Duvarlarda yazarın sözlerinden alıntılar yer alıyor ve bu alıntılar sayesinde yazarın dünya görüşü hakkında da fikirler ediniyorsunuz.

Hemen girişte, anı defterinin tam karşısında yer alan bir panoda yazar sanatının amacı kendi cümlesiyle yer alıyor : "Sanatımın amacı : insanlığın, insanlık tarafından, insanlık için yönetilme çabası adına sanat".


Yazarın tüm kitaplarının ilk baskısı :


Müzede aynı zamanda yazarın yabancı dillere çevrilmiş kitapları da yer alıyor. Orhan Kemal'in babası Abdülkadir Kemali'e ait eşyaların bulunduğu vitrindeki bazı eşyalar dikkatimi çok çekti. Burada da TBMM 1. dönem Kastamonu vekili olan Abdülkadir Kemali'nin oğlu Mehmet Raşit Öğütçü (Orhan Kemal) 'ye yazdığı not dikkatimi çekti : "geri kütüphaneme getirmek üzere " :) 


Orhan Kemal Bursa Cezaevinde aynı yıllarda kendisi de tutuklu bulunan Nazım Hikmet ile ilişkilerini ilerletmiş ve bu iletişimi toplumculuk anlayışı üzerine etki etmişti. Bu sebeple Mavi Gözlü Dev'in yazdığı mektup ikilinin arasındaki iletişime de ayna tutmaktadır : 


Bu duvarı gördükten sonra bir kez daha anladım ki ülkemde bazı şeyler gerçekten hiç değişmiyor. Bu dev panolardan anlaşıldığı üzere mübalağalı haber yapan gazetelerdeki yazılara üzülen ailesini teselli etmek yine Orhan Kemal'in kendine düşmüştü : 




ve yazarın 5 yıl mahkumiyetini bildiren tutanak : 


yaşamına dair izler : 






Müze gezinizi tamamladıktan  sonra müzeye ait İkbal Kahvesinde çayınızı içebilirsiniz. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Çok Okunanlar